PASSIE

Wat me opvalt als fotograaf in de zorgsector is de passie waarmee het personeel met de mensen omgaat. Hun werk voelt voor hen niet aan als ‘werk’. Ze doen veel meer dan de mensen de zorg verschaffen die ze nodig hebben. Ze maken deel uit van hun leven en zijn met hen begaan. Ze kennen iedereen persoonlijk en maken tijd om naar hu, zorgen en bekommernissen te luisteren. Daarnaast beleven ze samen heel mooie ontspanningsmomenten, wat leidt tot een heel aangename werkomgeving. Als ik foto’s maak van bewoners en verzorgers is het echt niet moeilijk om dit op een spontane en goedlachse manier te doen.

INTERACTIE

Ouder worden moet niet steeds gepaard gaan met eenzaam zijn. Mensen in woonzorgcentra en dagverblijven beleven samen heel veel mooie momenten. Het is als fotograaf geweldig om deze momenten te mogen vastleggen. Plezier maken, samen praten en zelfs nog regelmatig nieuwe zaken ontdekken maken hier deel uit van het dagelijkse leven. Een fotoshoot tussen deze mensen voelt aan als een gezellige voor- of namiddag en resulteert in heel mooie beelden waarvoor de ‘modellen’ weinig moeite moesten doen.

SAMENWERKING

Mensen die op de werkvloer samen moeten werken. Een probleem waar veel bedrijven mee kampen. Als fotograaf ben ik ook ondernemer en ga ik regelmatig naar bijeenkomsten met andere ondernemers. Het valt daar op dat er de laatste jaren enorm veel coaches zijn bijgekomen. Een groot deel van hen houdt zich bezig met de personeelsproblematiek. In de zorgsector duiken deze coaches echter niet gemakkelijk op. Dat is ook niet moeilijk: de mensen die hier werken hebben allemaal dezelfde passie: zorgen voor anderen en proberen iedereen zich zo goed mogelijk te laten voelen. Er wordt dan ook heel veel samen gelachen, dit zowel onder elkaar als samen met de bewoners. En laat lachen nu net het beste medicijn zijn als iemand eens een mindere dag heeft…